Papilomatozni digitalni dermatitis, nastavak

Papilomatozni digitalni dermatitis

Papilozni digitalni dermatitis, koji je također poznat kao bradavice stopala ili dlakave bradavice pete, bolan je, kontagiozni dermatitis stopala goveda. Pojavljuje se u cijelom svijetu. 

Uzrok papilomatoznog digitalnog dermatitisa nije poznat, no, sumnja se na spirohete iz roda Treponema koje su strukturno slične bakteriji Borrelia burgsdorferi. Ovo stanje je obično povezano s uvijetima držanja pri kojima stopala goveda ostaju mokra kroz duže vrijeme. Patogeneza nastanka lezija još nije poznata. 

Papilomatozni digitalni dermatitis najčešće zahvaća kožu proksimalnu i susjednu interdigitalnom prostoru na kaudalnoj (plantarnoj) strani stražnje noge. Rane makroskopske lezije su dobro ograničene, okrugle do ovalne, crveni plakovi do 6 cm u promjeru s vlažnom granularnom površinom koja je sklona krvarenjima te vrlo jakog jetkog mirisa. Lezije su djelomice ili u potpunosti bez dlake, a mogu biti omeđene s hipertrofičnim dlakama koje su dva do tri puta dulje od normalnih. Mikroskopski, ovo odgovara područjima blage epidermalne hiperplazije sa žarištima erozija, nekrozom, balonizirajućom degeneracijom (znatno nakupljanje intracelularne tekućine u epidermalnim stanicama),  i mikroapscesima. U dermisu je prisutna tek minimalna perivaskularna upala. U vanjskom nekrotičnom debrisu mogu biti prisutne mješovite bakterije, dok su u dubljem vitalnom epidermisu prisutne isključivo spirohete. S vremenom, lezije postanu progresivno proliferativnije te manje bolne. 

Zrele lezije su nepravilne bradavičaste izrasline ili filamentozne papile koje su širine od 0,5 do 1,0 mm i duljine od 1 mm do 3 cm, blijedožute, sive ili smeđe boje. Starije lezije se histoiloški sastoje od projekcija nalik na paprat ili plakova naglašeno hiperplastičnog epidermisa s parakeratozom. Po cijelom hiperplastičnom epidermisu raštrkana su žarišta nekroze i kravarenja, balonska degeneracija te nakupine neutrofila. U ovom kasnijem stadiju, upala je intenzivnija u dermisu, a plazma  stanice mogu biti brojne. Lezije su bolne , tjeraju životinju da prebacuje težinu na vrh zahvaćenog stopala, što rezultira zaglađivanjem vrha papka i atrofijom petnih bulbusa. 

Papilomatozni digitani dermatitis je ekonomski važan iz razloga što često uzrokuje umjerenu do izaženu hromost koja rezultira gubitkom mase, smanjenom proizvodnjom mlijeka i slabim reproduktivnim učinkom. Velika večina slučajeva zahvaća mliječne krave, no, infekcija je opisana i u mesnih pasmina goveda. Iako se bolest pojavljuje u goveda svih dobi, čini se da je najveća incidencija bolesti u zamjenskih mliječnih junica. 

Izvor= M. Donald McGavin, James F. Zachary : Pathologic Basis of Veterinary Disease, fourth edition

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square