top of page

Papilomatozni digitalni dermatitis, nastavak

Papilomatozni digitalni dermatitis

Papilozni digitalni dermatitis, koji je također poznat kao bradavice stopala ili dlakave bradavice pete, bolan je, kontagiozni dermatitis stopala goveda. Pojavljuje se u cijelom svijetu. 

Uzrok papilomatoznog digitalnog dermatitisa nije poznat, no, sumnja se na spirohete iz roda Treponema koje su strukturno slične bakteriji Borrelia burgsdorferi. Ovo stanje je obično povezano s uvijetima držanja pri kojima stopala goveda ostaju mokra kroz duže vrijeme. Patogeneza nastanka lezija još nije poznata. 

Papilomatozni digitalni dermatitis najčešće zahvaća kožu proksimalnu i susjednu interdigitalnom prostoru na kaudalnoj (plantarnoj) strani stražnje noge. Rane makroskopske lezije su dobro ograničene, okrugle do ovalne, crveni plakovi do 6 cm u promjeru s vlažnom granularnom površinom koja je sklona krvarenjima te vrlo jakog jetkog mirisa. Lezije su djelomice ili u potpunosti bez dlake, a mogu biti omeđene s hipertrofičnim dlakama koje su dva do tri puta dulje od normalnih. Mikroskopski, ovo odgovara područjima blage epidermalne hiperplazije sa žarištima erozija, nekrozom, balonizirajućom degeneracijom (znatno nakupljanje intracelularne tekućine u epidermalnim stanicama),  i mikroapscesima. U dermisu je prisutna tek minimalna perivaskularna upala. U vanjskom nekrotičnom debrisu mogu biti prisutne mješovite bakterije, dok su u dubljem vitalnom epidermisu prisutne isključivo spirohete. S vremenom, lezije postanu progresivno proliferativnije te manje bolne. 

Zrele lezije su nepravilne bradavičaste izrasline ili filamentozne papile koje su širine od 0,5 do 1,0 mm i duljine od 1 mm do 3 cm, blijedožute, sive ili smeđe boje. Starije lezije se histoiloški sastoje od projekcija nalik na paprat ili plakova naglašeno hiperplastičnog epidermisa s parakeratozom. Po cijelom hiperplastičnom epidermisu raštrkana su žarišta nekroze i kravarenja, balonska degeneracija te nakupine neutrofila. U ovom kasnijem stadiju, upala je intenzivnija u dermisu, a plazma  stanice mogu biti brojne. Lezije su bolne , tjeraju životinju da prebacuje težinu na vrh zahvaćenog stopala, što rezultira zaglađivanjem vrha papka i atrofijom petnih bulbusa. 

Papilomatozni digitani dermatitis je ekonomski važan iz razloga što često uzrokuje umjerenu do izaženu hromost koja rezultira gubitkom mase, smanjenom proizvodnjom mlijeka i slabim reproduktivnim učinkom. Velika večina slučajeva zahvaća mliječne krave, no, infekcija je opisana i u mesnih pasmina goveda. Iako se bolest pojavljuje u goveda svih dobi, čini se da je najveća incidencija bolesti u zamjenskih mliječnih junica. 

Izvor= M. Donald McGavin, James F. Zachary : Pathologic Basis of Veterinary Disease, fourth edition

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page